top of page

Mana topeng cpap yang terbaik untuk anda?

Sesuai pemasangan topeng anda adalah langkah penting ke arah terapi yang selesa. Di Stesen Udara, kami menjawab soalan yang paling kerap ditanya di bawah.

Q. Apakah cara yang betul untuk menyesuaikan topeng?

A. pemasangan topeng betul banyak bergantung kepada kedudukan anda. Otot muka berubah apabila kita berbaring dan berehat lebih jauh apabila kita sedang tidur, jadi selalu terbaik untuk menyesuaikan topeng semasa berada di posisi tidur anda. Sama ada anda tidur di atas katil tanpa bantal atau di bangku, anda perlu memakai topeng anda dalam kedudukan tidur semulajadi anda. Sekiranya anda mengalami kesulitan dalam memasukan masker anda, sila rujuk panduan pengguna topeng untuk mendapatkan arahan pemasangan lengkap atau bincangkannya dengan pembekal penjagaan atau pembekal peralatan anda.

Q. Bagaimana saya boleh menyimpan topeng saya pada waktu malam? Saya cenderung untuk mengeluarkannya semasa saya tidur tanpa menyedarinya.

A. Sebagaimana setiap individu menyesuaikan diri dengan terapi mereka secara berlainan, mungkin terdapat pelbagai faktor penyumbang yang memerlukan pendekatan peribadi. Anda boleh berbincang dengan kami atau doktor anda.

Q. Adakah saya mempunyai saiz topeng yang betul? Saya perlu mengikatnya dengan ketat untuk mendapatkan meterai yang menyakitkan.

A. Ia adalah penting untuk tidak mengetatkan topeng anda. Melakukannya mungkin menjadi tanda bahawa anda mempunyai saiz kusyen yang salah atau sokongan dahi yang disesuaikan dengan salah. Jika anda mengalami kesulitan dalam memasukan topeng anda , sila rujuk kepada panduan pengguna topeng untuk mendapatkan arahan pemasangan lengkap.

Q. Topeng saya bocor. Apakah maksud ini?

Rujuk seksyen penyelesaian masalah dalam panduan pengguna topeng anda. Kebocoran topeng mungkin menunjukkan salah satu daripada beberapa perkara, termasuk:

  • pelarasan tidak betul

  • perhimpunan yang tidak betul

  • saiz yang tidak betul

  • topeng anda sudah haus dan memerlukan penggantian

Templat pemasangan masal hidung resmed:

Templat pemasangan maskeng muka penuh ResMed:

Bagaimana untuk muat topeng CPAP anda

Topeng Terulang

Resmed AirFit P10 Bantal Mask

Resmed AirFit N20 Mask Nasal

Resmed AirFit F20 Mask Wajah Penuh

Tips Untuk Pemasangan Masking Löwenstein

Löwenstein JOYCEeasy Mask

bottom of page