top of page

Bersedia untuk tidur malam yang tenang

Jika anda mengesyaki anda mempunyai apnea tidur, langkah pertama adalah untuk mendapatkan didiagnosis oleh doktor. Kemudian anda boleh memberi tumpuan untuk mencari rawatan yang sesuai untuk anda.

 

Dari mesin CPAP ke pembedahan, baca tentang mengetahui semua yang anda perlu ketahui tentang merawat apnea tidur.

Mendiagnosis apnea tidur

 

Untuk diagnosis rasmi apnea tidur, doktor anda boleh merujuk anda ke pusat gangguan tidur .

  

Ujian diagnosis mungkin termasuk:

 

Polysomnography

Apa yang berlaku : Anda akan disambungkan ke peralatan semalaman untuk memantau jantung, paru-paru dan aktiviti otak anda, serta pola pernafasan, paras oksigen darah, dan pergerakan lengan dan kaki.

 

Ujian tidur rumah

Apa yang berlaku : Anda akan diberi peranti pemantauan mudah alih untuk mengukur kadar denyutan jantung, paras oksigen darah, aliran udara dan corak pernafasan di rumah. Anda mungkin memerlukan polysomnografi nokturnal selepas tindak balas jika keputusan tidak dapat disimpulkan.

 

Rujukan Pakar

Apa yang berlaku: Jika anda mempunyai apnea tidur yang obstruktif, anda mungkin akan dihantar ke doktor telinga, hidung dan tekak untuk memeriksa penyumbatan di hidung dan tekak anda. Sekiranya anda mempunyai apnea tidur tengah, anda boleh dirujuk kepada pakar kardiologi atau neurologi untuk memeriksa keadaan kesihatan yang mendasari.

MPR-PG-Online-Patient.jpg
Itamar_046-copy.jpg

Bagaimana anda boleh membuat perbezaan

 

Jika anda mempunyai apnea tidur, perubahan gaya hidup tertentu boleh membantu meringankan gejala anda dan mempromosikan tidur malam yang lebih baik.

 

Anda boleh cuba:

 

 • Berhenti merokok

 • Kehilangan berat badan berlebihan

 • Berolahraga dengan kerap

 • Menguruskan alahan anda dengan lebih berkesan

 • Mengelakkan alkohol dan sedatif

 • Tidur di sebelah anda

 • Menggunakan semburan hidung salin

Memperkenalkan tekanan laluan udara positif berterusan (CPAP)

 

Terapi CPAP adalah rawatan bukan pembedahan yang menyediakan aliran udara yang berterusan ke paru-paru semasa anda tidur.

 

Mesin ini terdiri daripada pemampat udara, tiub dan topeng, yang anda letakkan di atas hidung anda. Ia direka untuk memberikan tekanan udara yang cukup untuk mengekalkan otot dan tisu anda daripada melegakan dan menghalang saluran udara.

 

Ramai orang bimbang tentang impak CPAP yang ada pada kehidupan mereka, tetapi jika anda mencari mesin yang sesuai untuk anda, ia boleh membantu mengubah anda dengan lebih baik.

 

Tetapi bagaimana CPAP benar-benar berfungsi?

 

Mesin CPAP menarik udara dari bilik tidur anda, menekannya ke tahap yang betul, dan menyampaikannya ke dalam paru-paru anda melalui tiub yang terhubung dan topeng.

 

Penuras memastikan anda tidak bernafas dalam habuk, asap atau kekotoran dari udara, manakala pelembap terbina dalam membuat udara hangat dan lembap untuk mengelakkan kekeringan dan ketidakselesaan tekak.

 

Semua mesin CPAP kami direka untuk mesra pengguna, tenang, padat dan selesa.

Siapa yang boleh menggunakan CPAP?

CPAP adalah kaedah yang paling biasa dan boleh dipercayai untuk merawat apnea tidur sederhana dan teruk.

Sesetengah orang mendapati topeng berasa aneh untuk dipakai pada mulanya, tetapi dengan amalan , anda sepatutnya dapat mencari fit yang selesa dan selamat yang berfungsi untuk anda.

Dan jika anda tidak yakin topeng mana yang cuba dicuba, anda boleh selalu bercakap dengan pasukan perkhidmatan pelanggan berdedikasi kami untuk nasihat lanjut.

Faedah CPAP

Anda mungkin merasakan kelegaan segera selepas menggunakan mesin CPAP, tetapi ia juga normal untuk memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri. Anda boleh menantikan:

 • Tidur malam yang lebih baik

 • Mengurangkan dengkuran

 • Tekanan darah yang lebih rendah

 • Meningkatkan kewaspadaan

 • Kurangkan keletihan pada siang hari

Resmed-Airsense-10-Autoset-CPAP-Travel-D

Jika Auto-CPAP bukan untuk anda ...

 

Walaupun Auto-CPAP dianggap sebagai salah satu pilihan rawatan terbaik untuk apnea tidur, satu saiz tidak sesuai dengan semua. Bercakap kepada doktor anda untuk membincangkan pilihan rawatan terbaik untuk anda.

 

 • Alat tekanan saluran udara lain. Tekanan positif saluran udara Bilevel (BiPAP) memberikan lebih banyak tekanan apabila anda menyedut dan kurang semasa anda menghembus nafas.

Ku

 • Tekanan laluan udara positif (EPAP) ekspirasi. Peranti guna tunggal ini mempunyai injap yang memaksa udara yang dihirup melalui lubang-lubang kecil, yang membantu meningkatkan tekanan di saluran udara.

 

 • Peralatan lisan. Ini direka oleh doktor gigi untuk membuka kerongkong anda dengan membawa rahang ke depan, yang kadang-kadang boleh melegakan dengkuran dan apnea tidur obstruktif yang ringan. Anda mungkin perlu mencuba beberapa peranti yang berbeza sebelum mencari salah satu yang berfungsi untuk anda.

Pembedahan apnea tidur

 

Matlamat pembedahan untuk tidur apnea adalah untuk membesarkan saluran udara melalui hidung atau tekak anda. Kejayaan pembedahan untuk apnea tidur berbeza-beza dan tidak semua orang akan mendapat manfaat. Doktor Telinga Hidung dan Tekak anda akan menilai anatomi anda, mengesyorkan rawatan yang sesuai dan menasihati anda tentang kadar kejayaan, sekiranya anda memilih menjalani pembedahan.

 

Pilihan termasuk:

Penyingkiran tisu (uvulopalatopharyngoplasty). Doktor anda membuang tisu dari bahagian belakang mulut anda dan bahagian atas tekak anda untuk menghentikannya daripada bergetar, yang membantu mengurangkan dengkuran.

 

Penyusunan jawatan (kemajuan maxillomandibular). Dokter anda bergerak ke hadapan tulang rahang anda untuk membesarkan ruang belakang lidah dan bumbung mulut.

 

Implan. Doktor anda memasuki batang plastik di langit-langit lembut untuk mengerasnya untuk mengurangkan getaran dan peluang lelangit lembut menutup saluran udara.

 

Pembedahan asas lidah. Prosedur ini melibatkan membuang sebahagian daripada pangkalan lidah anda untuk meningkatkan ruang udara.

 

Pembedahan pengurangan tisu radiologi. Sutter Radiofrequency mengurangkan lelangit lembut dan struktur di dinding sampingan dalam hidung, dipanggil turbinates

 

Lain-lain jenis pembedahan yang boleh membantu membesarkan laluan anda termasuk:

 

 • Pembedahan hidung untuk menghilangkan polip atau meluruskan partisi bengkok di hidung anda (septum hidung menyimpang)

 • Pembedahan untuk mengeluarkan tonsil yang diperbesar atau kelenjar tekak

 • Pembedahan berat badan

Mahukan mimpi manis?

 

Mengakhiri malam-malam yang terganggu tidur. Tempah kajian tidur dengan kami dan kami akan merujuk anda kepada doktor yang berpengalaman untuk mendapatkan konsultasi awal. Berikutan pelantikan anda, anda akan menerima kod diskaun / kupon untuk menggunakan mana-mana pembelian CPAP dengan kami.

 

Dapatkan semula manfaat tidur malam yang baik. Tempah kajian tidur dengan kami sekarang.

bottom of page